Shop Mobile More Submit  Join Login
.:White wolf :. by ChristinaMandy .:White wolf :. by ChristinaMandy
Just a "sketchy"wolf work!:aww:

3B,and 7B pencil on A4 paper! :)
I know it's not my best wolf work, but I hope you enjoy it! :aww:
Add a Comment:
 
:iconalcadeea:
Alcadeea Featured By Owner Jan 23, 2014
Ha! Ha! I had the image u used for the sketch as a phone wallpaper. It's one of my fav wolf howls. 

Reply
:iconblackwolfsilverpaw:
BlackwolfSilverpaw Featured By Owner Nov 8, 2013  Hobbyist Traditional Artist
I think it's way too beautiful and detailed to be a sketchy work :D It looks kinda perfect to me like a complete finished artwork :heart:
Reply
:iconchristinamandy:
ChristinaMandy Featured By Owner Nov 8, 2013  Student Traditional Artist
:la:I'm so glad you like it!:love: and Thank you so much!:tighthug:
Reply
:iconsuemart:
SueMArt Featured By Owner Oct 26, 2013  Hobbyist Traditional Artist
Gorgeous
Reply
:iconchristinamandy:
ChristinaMandy Featured By Owner Oct 26, 2013  Student Traditional Artist
Thank you!:hug:
Reply
:iconsuemart:
SueMArt Featured By Owner Oct 26, 2013  Hobbyist Traditional Artist
So welcome :) (Smile) 
Reply
:iconfrabatophotos:
frabatophotos Featured By Owner Jan 20, 2013   Photographer
Există specialiști care cred, că după creștinarea teritoriului de la nordul Dunării și asimiliarea credințelor și practicilor creștine, sărbătoarea Sfântului Andrei a luat locul sărbătorii unei presupuse divinități dacice, Sântandrei, personificare a lupului.

Legendele despre misiunea de creștinare a Sfântului Andrei spun că acesta a fost trimis în ”tărâmurile lupilor”, unde a fost însoțit și călăuzit în teritoriile dacice de Marele Lup Alb. Evident, nu avem inscripții sau documente la care să apelăm pentru reconstituirea drumului apostolului Andrei la Nordul Dunării (de fapt, nici nu există dovezi clare care să ateste că acesta ar fi trecut Dunărea), însă tradițiile populare cu privire la călătoria sa sunt foarte bogate.

În anii '20, un avocat pe nume Jean Dinu culegea legende despre Sfântul Andrei, în satul Ion Corvin (jud. Constanța), în apropierea căruia se află peștera în care se spunea că a poposit apostolul. Legenda spune că Sfântul Apostol Andrei i-a creștinat pe strămoșii lui Zamolxe în cele nouă izvoare din vecinătatea peșterii. O baladă dobrogeană amintește că însuși Decebal, urmașul regelui Duras, ar fi venit la peștera Sfântului Andrei: ”La schitul din tei,/ Crucea lui Andrei,/ Cine că-mi venea,/ Și descăleca?/ Venea Decebal,/ Călăre pe-un cal,/ Sfinții că-mi găsea,/ Cu ei că-mi vorbea,/ Dar nu se-nchina/ Nici cruce-și făcea. / La schitul din tei, / Crucea lui Andrei,/ Traian că venea,/ La slujbă ședea,/ Slujbă ascultă, / Și îngenunchea,/ și nu se-nchina.../ Pe murg călărea,/ Și calea-și lua,/ La cetatea lui,/ A Trofeului..." .

Majoritatea tradițiilor populare stabilesc o legătură între Sfântul Andrei și lupi. El ar fi avut darul de vindeca răni, și prin rugăciuni ”lega gura lupilor”, apărându-i pe oameni și vitele lor. Lupul a fost întodeauna considerat simbol al dacilor, iar unele legende spun că Marele Lup Alb, considerat căptenia lupilor, a fost alături de daci la căderea Sarmizegetusei.

Legenda spune că, în vremuri uitate, un preot al lui Zamolxis cutreiera fără răgaz pământurile Daciei pentru a-i ajuta pe cei care aveau nevoie, transmițând geto-dacilor că Marele Zeu veghea asupra lor. Fără a fi în vârstă, avea părul și barba albe ca neaua, iar credința, curajul și dârzenia sa erau cunoscute nu numai de oameni și de Zalmoxis însuși, ci și de fiare. Zeul, dându-și seama de valoarea slujitorului său, îl oprește la el, în munți, pentru a îl avea aproape. Departe de oameni, preotul continuă să slujească cu aceeași determinare ca și înainte. În scurt timp, fiarele Daciei au ajuns să asculte de el și să îl considere conducătorul lor. Cel mai mult îl îndrăgeau lupii, căci aceștia erau singurii fără conducător, numai foamea ținându-i în haită.

După un timp, Zalmoxis vorbește cu preotul său și decide că a venit timpul ca acesta să îl slujească în alt chip, astfel îl transformă în animal. Însă nu în orice animal, ci în cea mai temută și mai respectată fiară a Daciei, într-un Lup Alb, mare și puternic, dându-i menirea să adune toți lupii din codri pentru apărarea tărâmului. Astfel, de câte ori dacii erau în primejdie, lupii le veneau în ajutor, era de ajuns doar să se audă urletul Marelui Lup Alb și de oriunde ar fi fost, lupii săreau să îi apere pe cei care le deveniseră frați. Lupul Alb însă era și judecător, pedepsind lașii și trădătorii.

Într-o zi însă, Zeul îl cheamă din nou pe slujitorul său la el, de această dată pentru a-i da posibilitatea să aleagă, pentru ultima oară dacă vrea să rămână lup sau să redevină om. Cu toată mâhnirea pe care o poartă în suflet, știind ce vremuri vor urma, decide să rămână alături de Zeul său, sperând că astfel să slujească mai cu folos ținutul și poporul său.

Cu toată vigilența geto-dacilor, a lupilor și a Marelui Lup Alb, romanii reușesc să se infiltreze în rândurile lor și, în apropiere de marea invazie, sădesc în sufletele unor lași sămânța neîncrederii față de Marele Zeu. Astfel, unii daci încep să se teamă că Zeul nu le va fi alături în marea bătălie, iar trădătorii cuprinși de frică încep să omoare toți lupii ce le ieșeau în cale în speranța că unul din aceștia va fi Marele Lup Alb al cărui cap îl vor putea oferi romanilor în schimbul vieții lor. Lupii, câți au mai scăpat fug în inima munților spre a nu mai reveni niciodată în ajutorul fraților ce îi trădaseră. Lupul Alb și Zalmoxis se retrag în Muntele Sacru de unde vor privi cu durere în inimi cum geto-dacii vor fi înfrânți de romani din cauza trădării.

Se presupune că vechile credinţe şi ritualuri ale populației precreștine au fost înglobate în noua religie. Spre exemplu, interdicţia de a lucra în ziua Sfântului Andrei, ziua fiind sub interdicţia lupilor; noaptea premergătoare sărbătorii Sfântului Andrei (29/30 noiembrie) este concepută ca sabat al strigoilor şi al lupilor În această noapte, în special la sate, se practică încă ritualuri ciudate, din credinţa că astfel se pot găsi mai uşor protecţia de toate relele, bunăstarea şi chiar dragostea. Anumite obiceiuri legate de ziua Sfântului Andrei ca: tăierea de ramuri din copaci şi plantarea de grâu în vase cu apă, pentru a fi păstrate pentru anul Nou, amintesc de rituri agrariene mai vechi. Sfântul Andrei este considerat ca fiind mai mare peste vite şi fiare, păzitor al turmelor de pericolul lupilor, patron şi îmblânzitor al lupilor, cel ce „leagă gura lupilor”. Aceste calităţi mitice nu i-ar fi putut fi atribuite dacă identitatea simbolică între daci şi lupi s-ar fi pierdut cu totul din memoria colectivă. Ele indică, folcloric, atât obiectivul patronat de Sfântul Andrei al trecerii dacilor la noua religie, cât şi caracterul adânc popular al acestei acţiuni. Tinerii superstiţioşi şi nu numai cred că acum au şansa să-şi cunoască iubitul sau ursitul. Însă, pe de altă parte, există credinţa că este momentul pentru a se lua măsuri de apărare împotriva duhurilor rele. Spiritele malefice ale celor decedaţi au, în această noapte, puteri sporite.

[[link]
Reply
:iconfrabatophotos:
frabatophotos Featured By Owner Jan 20, 2013   Photographer
i love it!!! ^_^
Reply
:iconwolf-ninja001:
Wolf-Ninja001 Featured By Owner Dec 31, 2012  Hobbyist General Artist
beautiful.
Reply
:iconchristinamandy:
ChristinaMandy Featured By Owner Jan 1, 2013  Student Traditional Artist
Thank you!:huggle:
Reply
:iconkatakana1:
Katakana1 Featured By Owner Jul 15, 2012
:clap::clap:
Reply
:iconchristinamandy:
ChristinaMandy Featured By Owner Jul 15, 2012  Student Traditional Artist
:love::bow:
Reply
:iconkatakana1:
Katakana1 Featured By Owner Jul 15, 2012
^^
Reply
:iconrunioredmane:
RunioRedMane Featured By Owner Jul 15, 2012  Hobbyist Digital Artist
howling white wolf <33333 :love: I really how you do those shades and that FUR!!! :omg: WHY YOU ARE SO GOOD!? XDD :D :wow: I love this!!
Reply
:iconchristinamandy:
ChristinaMandy Featured By Owner Jul 15, 2012  Student Traditional Artist
:love: Thank you SO MUCH! :tighthug::heart:
I don't know...with a lot pf patience I guess ^^;
oh..come on now :blushes:, you are really awesome as well!:heart::heart:
Reply
:iconrunioredmane:
RunioRedMane Featured By Owner Jul 15, 2012  Hobbyist Digital Artist
Not a problem at all hun <3333 :hug:
Hmm, yeah that's true, with a lot of patience, you get awesome results :D
Well, not as good as you :aww: thanks anyway :tighthug: :happycry:
Reply
:iconwhale-metal-xd:
whale-metal-XD Featured By Owner May 25, 2012  Hobbyist General Artist
"it's not my best wolf work"?
i would die if i had this much talent! excellent job!
Reply
:iconchristinamandy:
ChristinaMandy Featured By Owner May 25, 2012  Student Traditional Artist
Gosh :aww:
Thank you SO MUCH!:tighthug:
Reply
:iconwhale-metal-xd:
whale-metal-XD Featured By Owner May 26, 2012  Hobbyist General Artist
not a problem!! :tighthug:
Reply
:iconbblle:
BBlle Featured By Owner May 13, 2012
Amazing drawing !!
Reply
:iconchristinamandy:
ChristinaMandy Featured By Owner May 13, 2012  Student Traditional Artist
Thank you so much!:bow::heart:
Reply
:iconbblle:
BBlle Featured By Owner May 13, 2012
You're welcome :D
Reply
:iconcindy-drawings:
cindy-drawings Featured By Owner May 9, 2012  Hobbyist Traditional Artist
What a wonderful drawing ! You did an excellent job :clap: :D
Reply
:iconchristinamandy:
ChristinaMandy Featured By Owner May 9, 2012  Student Traditional Artist
Thank you so much!:tighthug: :love:
Reply
:iconcindy-drawings:
cindy-drawings Featured By Owner May 12, 2012  Hobbyist Traditional Artist
You're so welcome :glomp: :D
Reply
:iconbrian-b-photography:
Brian-B-Photography Featured By Owner Apr 29, 2012  Hobbyist Photographer
Gorgeous
Looks like a Cub!
Reply
:iconchristinamandy:
ChristinaMandy Featured By Owner Apr 29, 2012  Student Traditional Artist
:aww:Thank's!:huggle: ^.^
Reply
:iconharabagha:
HaraBagha Featured By Owner Apr 26, 2012   General Artist
Incredible.
Love it so much!!

It's wonderful.
Beutiful work
Reply
:iconchristinamandy:
ChristinaMandy Featured By Owner Apr 26, 2012  Student Traditional Artist
:love:Thank you so much!:bow: :huggle:^^
Reply
:iconharabagha:
HaraBagha Featured By Owner Apr 26, 2012   General Artist
So welcome
:)
Reply
:iconlirulin-yirth:
Lirulin-yirth Featured By Owner Apr 26, 2012
Most wonderful!
Reply
:iconchristinamandy:
ChristinaMandy Featured By Owner Apr 26, 2012  Student Traditional Artist
:love:Thank you SO MUCH!:huggle::love:
Reply
:iconlirulin-yirth:
Lirulin-yirth Featured By Owner May 4, 2012
My pleasure!
Reply
:iconparag457:
parag457 Featured By Owner Apr 26, 2012  Hobbyist Traditional Artist
nice work :D
Reply
:iconchristinamandy:
ChristinaMandy Featured By Owner Apr 26, 2012  Student Traditional Artist
Thank you!:huggle: :)
Reply
:iconyavorchanov:
YavorChanov Featured By Owner Apr 25, 2012
That is really great! Nice job here!
Reply
:iconchristinamandy:
ChristinaMandy Featured By Owner Apr 25, 2012  Student Traditional Artist
Thank you so much!:bow: :love:
Reply
:iconjezarae:
Jezarae Featured By Owner Apr 25, 2012  Hobbyist General Artist
Aw very pretty!
Reply
:iconchristinamandy:
ChristinaMandy Featured By Owner Apr 25, 2012  Student Traditional Artist
Thank you!:huggle:^^
Reply
:icondorudesu:
dorudesu Featured By Owner Apr 25, 2012  Hobbyist Artist
Georgeous!!!!
Reply
:iconchristinamandy:
ChristinaMandy Featured By Owner Apr 25, 2012  Student Traditional Artist
Thank'!:tighthug: :meow:
Reply
:iconpassin:
Passin Featured By Owner Apr 25, 2012
This is an outstanding piece, proving that even your 'bad' pieces are excellent
Reply
:iconchristinamandy:
ChristinaMandy Featured By Owner Apr 26, 2012  Student Traditional Artist
:love:Thank you SO MCUH!:tighthug::heart:
Reply
:iconarcticicewolf:
ArcticIceWolf Featured By Owner Apr 25, 2012  Hobbyist General Artist
three words:
I.
LOVE.
IT.
Reply
:iconchristinamandy:
ChristinaMandy Featured By Owner Apr 25, 2012  Student Traditional Artist
:love: Thank you SO MUCH!:tighthug:^^
Reply
:iconarcticicewolf:
ArcticIceWolf Featured By Owner Apr 25, 2012  Hobbyist General Artist
no problem!
Reply
:iconpuresthera:
Puresthera Featured By Owner Apr 25, 2012  Student Traditional Artist
I really like the sketchy look!
Reply
:iconchristinamandy:
ChristinaMandy Featured By Owner Apr 25, 2012  Student Traditional Artist
:la:I'm glad you doo!:dance::heart:
:bow::bow:
Reply
:iconbleuie:
bleuie Featured By Owner Apr 25, 2012  Hobbyist Traditional Artist
Very nice work :clap:
Reply
:iconchristinamandy:
ChristinaMandy Featured By Owner Apr 25, 2012  Student Traditional Artist
Thank you!:tighthug: :)
Reply
Add a Comment:
 
×
Details

Submitted on
April 25, 2012
Image Size
927 KB
Resolution
1224×1744
Link
Thumb
Embed

Stats

Views
5,507 (1 today)
Favourites
483 (who?)
Comments
88
Downloads
91

Camera Data

Make
Canon
Model
MP240 series
Software
Nero PhotoSnap 1, 2, 0, 19
×